nieuws

Wijzigingen flexijobs vanaf 1 januari 2024 op een rij

Muriel De Bruyne18 januari 2024
flexi-jobs header
Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe uitbreiding van de flexi-job sectoren én zijn er een aantal nieuwe maatregelen van kracht. Hieronder hebben we voor jou de belangrijkste wijzigingen opgelijst.

Uitbreiding sectoren  

Vanaf 1 januari 2024 zijn er een aantal nieuwe sectoren bijgekomen waarin het uitvoeren van een flexi-job mogelijk is, of toegelaten kunnen worden. Het gaat daarbij onder andere over de voedingsindustrie, land- en tuinbouw en de autosector

Ben je werkgever en wil je weten in welke sectoren een flexi-job in 2023 reeds mogelijk was? Lees dan dit blogartikel: Flexi-jobs: voordelen voor werkgevers 

Oplijsting van een aantal nieuwe sectoren vanaf 2024: 

  • Voedingsindustrie 
  • Garagebedrijven 
  • Begrafenisondernemers 
  • Land- en tuinbouw en aannemers van land- en tuinbouwwerken 
  • Rijscholen en opleidingscentra 
  • Vastgoed 
  • Verhuizers 
  • Eventsector 

Ook is er sprake van volgende sectoren vanaf het tweede kwartaal van 2024: 

  • Kinderopvang 
  • Onderwijs 
  • Publieke sport- en cultuursector 

Een aantal van bovenstaande Paritaire Comités zijn onderhevig aan beperkingen bijvoorbeeld op de NACE-code. Raadpleeg het artikel van de Rijksdienst voor sociale Zekerheid voor de nieuwe regelingen rond flexi-arbeid.

Wil je zeker weten of een sector in aanmerking komt voor flexijobs, neem gerust contact op met je Synergie-kantoor in je buurt.

 

Opt-in / opt-out 

In de genoemde sectoren hebben de sociale partners de mogelijkheid om, via een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst (CAO), te beslissen of ze flexi-jobs al dan niet willen toelaten (het "opt-out principe"). In sectoren waar flexi-jobs momenteel al worden gebruikt, is er geen optie om ze uit te sluiten. 

In andere sectoren die niet hierboven zijn genoemd, hebben de sociale partners daarentegen de mogelijkheid om, via een sectorale CAO, overeen te komen om flexi-jobs in te voeren (het "opt-in principe"). Hiermee kunnen ze beslissen of ze flexi-jobs willen implementeren in hun specifieke sector. 


Wijzigingen flexi-job voorwaarden 

Er zijn een aantal wijzigingen aan de voorwaarden om een flexi-job te mogen uitoefenen.

1. De werknemer mag geen flexi-job uitoefenen bij een onderneming die verbonden is met een vennootschap waar de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft voor een tewerkstelling van 4/5e of meer. 

2. Het is niet meer mogelijk om in het huidige kwartaal een flexi-job uit te oefenen bij de werkgever bij wie de werknemer reeds werkt in het kader van een andere arbeidsrelatie. 

3. Voor de werknemers die overstappen van een voltijdse tewerkstelling naar een 4/5e tewerkstelling geldt voortaan een wachttijd voor het uitoefenen van een flexijob. Vanaf het derde kwartaal na de overstap van een voltijdse naar een deeltijdse tewerkstelling, mag men werken als flexi-jobber. 

4. De ondernemingsraad van de werkgever is voortaan verplicht om jaarlijks overleg te plegen met de vertegenwoordigers van de werknemers over de implementatie van flexi-jobs in de onderneming, wanneer er flexi-jobwerknemers worden tewerkgesteld in een kalenderjaar. 


Wijziging flexi-loon 

Vanaf 1 januari 2024 hebben flexi-jobbers recht op het baremaloon binnen hun sector voor de specifieke functie die ze uitoefenen. Behalve in de horecasector, waar het minimum flexiloon nog steeds geldt. 

Bovendien is er een vastgesteld maximumbedrag voor het flexiloon. Het flexiloon, inclusief vergoedingen, premies en voordelen, mag niet hoger zijn dan 150% van het basisminimumloon.  


Plafond bijverdienen voor werknemers 

Inkomsten uit een flexi-job worden niet belast, waardoor het flexi-statuut aantrekkelijke voordelen biedt voor zowel werknemers als gepensioneerden die op een flexibele basis willen bijverdienen. Het systeem is fiscaal voordelig, met een brutoloon dat gelijk is aan het nettoloon. Bovendien behouden ze al hun sociale rechten en ontvangen vakantiegeld. 

Voor werknemers geldt vanaf 1 januari 2024 een inkomensplafond van 12.000 euro per jaar, waarboven alle inkomsten belast zullen worden en ze dus belastingen en sociale bijdragen dienen te betalen.  

Gepensioneerden die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt, hebben een maximumbrutoverdienste van 7.190 euro per jaar via flexi-jobs. Voor wettelijk gepensioneerde flexi-jobbers wordt deze fiscale beperking niet toegepast, waardoor hun inkomsten uit flexi-jobs onbeperkt vrijgesteld blijven. 

Meer weten over hoeveel je mag verdienen als gepensioneerde? Neem een kijkje op de website van de Federale Pensioendienst


Verhoging werkgeversbijdrage 

Een werkgever moet voor een flexi-jobber enkel een bijzonder werkgeversbijdrage betalen, en dus géén gewone sociale zekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing. 

Die werkgeversbijdrage bedroeg tot nu toe 25% maar is vanaf 1 januari 2024 verhoogd naar 28% op het flexiloon (inclusief vakantiegeld). 

Interesse? Synergie helpt je op weg!

Ben je werknemer en benieuwd naar een flexijob? Bekijk de flexijob-vacatures bij Synergie en ontdek jouw mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie over flexi-jobs. Laat het bijverdienen beginnen!  

Ben je werkgever en heb je interesse om je team te versterken met flexi-jobbers? Wens je meer informatie over hoe flexijobs en Synergie ook jouw bedrijf kunnen helpen? Neem dan contact op met een lokaal Synergie-kantoor. 

Andere blogposts die jou misschien interesseren

De voordelen van een vaste job via Synergie.
weetje 03 april 2024

De voordelen van een vaste job via Synergie

Als je op zoek bent naar een vaste job, kan het inschakelen van een interimkanto...

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...