tips

Flexi-jobs: voordelen voor werkgevers

Muriel De Bruyne13 september 2023
flexi-jobs werkgevers header
Wil je een flexi-jobber aanwerven? Flexijobs bieden heel wat voordelen, voor zowel werkgevers als werknemers. Toch zijn er aan flexijobs een paar voorwaarden en procedures verbonden. We zetten de antwoorden op veelgestelde vragen voor je op een rijtje.

 Sinds 1 januari 2024 is er een uitbreiding van de flexi-job sectoren én zijn er een aantal nieuwe maatregelen van kracht. Kom er alles over te weten in het artikel: Wijzigingen flexijobs vanaf 1 januari 2024 op een rij


Wat is een flexi-job?

Via het systeem van flexi-jobs kunnen werknemers die de laatste drie kwartelen minstens 4/5de werkten bij één of meerdere werkgevers en gepensioneerden een centje bijverdienen zonder sociale bijdragen of belastingen te betalen. Terwijl werkgevers op een flexibele en fiscaal voordelige manier extra personeel kunnen inzetten. Ben je werknemer of gepensioneerd en op zoek naar een flexijob? Bekijk dan zeker onze openstaande vacatures.  


Waarom is het interessant als bedrijf om met flexi-jobbers te werken?

Flexi-jobs zijn een win-win, zowel voor de werkgevers als de werknemers. Het flexijobstatuut laat je als werkgever toe extra hulp in te schakelen op een financieel voordelige manier.  Jij betaalt als werkgever een verlaagd tarief van 25% werkgeversbijdragen boven op het loon van een flexi-jobber. En de flexi-jobber betaalt geen sociale bijdragen of belastingen op zijn of haar loon. Het brutoloon is gelijk aan het nettoloon. Daarnaast blijken flexi-medewerkers heel gedreven en flexibele werkkrachten.  

“Flexi-jobs hebben ons als startend bedrijf de kans gegeven om op een betaalbare en makkelijke manier extra personeel in te schakelen.”

- Marion & Isa, zaakvoerders van Bistro Seventy4

Lees hier het volledige verhaal

Welke sectoren kunnen gebruik maken van flexi-jobs?

Je mag met flexi-jobbers werken als je een zaak hebt in de horeca, detailhandel, sport-, cultuur- of zorgsector

Bijvoorbeeld een: 

  • café, restaurant, hotel
  • bakkerij, artisanale chocolaterie, slagerij of andere voedingswinkel
  • kapperszaak, schoonheidssalon, fitnesscentrum
  • buurtsupermarkt, warenhuis 
  • kledingwinkel, bloemenwinkel of andere speciaalzaak
  • bioscoop, theater (niet artistieke jobs)

Ofwel als je zaak hoort tot één van deze paritaire comités: PC 118.03, PC 119 en alle sub-PC’s, PC 201, PC 202, PC 202.01, PC 302, PC 311, PC 312, PC 314, PC 223, PC 303.03, PC 304, PC 330, PC 118.14.

Flexi-jobbers kunnen ook via een uitzendkantoor als Synergie werken, als ze in één van de bovenstaande sectoren aan de slag gaan. 


Hoe kan ik weten of iemand in aanmerking komt voor een flexi-job? 

Enkel gepensioneerden en werknemers die drie kwartalen geleden minstens 4/5e voor één of meerdere werkgevers werkten, kunnen werken in een flexi-job. Dit wordt automatisch gecontroleerd bij de Dimona-aangifte. Wanneer je bij de Dimona-aangifte een melding ‘Dimona aanvaard’ krijgt, dan zijn de voorwaarden vervuld. Twijfel je of een kandidaat in aanmerking komt voor een flexi-job? Laat hem of haar contact opnemen met de RSZ. Zij kunnen op basis van het rijksregisternummer nakijken of iemand aan de voorwaarden voldoet. Of neem contact op met een Synergie-kantoor in je buurt en wij zoeken het verder voor je uit. 


Hoeveel loon betaal ik mijn flexi-jobber?

Bij een flexi-job hoort een flexi-loon. Een flexi-loon moet overeengekomen worden. Jij betaalt als werkgever minimum 11,81 euro per uur, inclusief het flexi-vakantiegeld. In de zorgsector geldt een minimumloon van 15,39 euro per uur (inclusief vakantiegeld).Op dit loon betaal je enkel een bijzondere werkgeversbijdrage van 25%. Hou er in je loonberekening rekening mee dat er nog sectorale toeslagen zijn voor zon- en feestdagen en nachtwerk, waarop eveneens een bijzondere werkgeversbijdrage van 25 procent moet betaald worden.Het flexi-loon, de vergoedingen, het vakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdragen zijn aftrekbare beroepskosten.


Welke stappen moet ik nemen bij het aanwerven van een flexi-jobber?

Als werkgever moet je heel wat in orde brengen voor je flexi-werknemers aan de slag kunnen. Denk aan:

  • een schriftelijke arbeidsovereenkomst
  • een speciale Dimona-aangifte

Daarnaast dien je ook het flexiloon te respecteren dat regelmatig geïndexeerd wordt, maar hier hoef je je niets van aan te trekken, als je jouw flexijob aan Synergie overlaat. 

Benieuwd naar meer info of een prijsofferte op maat?

We zijn je aanspreekpunt voor al je vragen en helpen je verder met alle administratie. 

Daarnaast hebben wij heel wat gedreven flexi-jobbers in onze databank én vinden we meteen de snel inzetbare en gepaste flexi-jobwerknemer(s) voor jou.

Neem vrijblijvend contact op met een Synergie-kantoor in je buurt

Andere blogposts die jou misschien interesseren

De voordelen van een vaste job via Synergie.
weetje 03 april 2024

De voordelen van een vaste job via Synergie

Als je op zoek bent naar een vaste job, kan het inschakelen van een interimkanto...

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...