tips

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Muriel De Bruyne23 januari 2024
veilig fietsen
Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In deze omstandigheden is een ongeval snel gebeurd. Volg daarom onderstaande tips om veilig de weg op te gaan met de fiets of met een elektrische step.

1. Draag een helm

Je eigen welzijn staat voorop. Zet altijd een helm op, of je nu op de fiets, motor of step zit. Statistieken benadrukken dat een helm dragen het risico op ernstig hoofdletsel aanzienlijk vermindert. Dus voordat je de weg op gaat, zorg ervoor dat je hoofd goed beschermd is.


2. Wees zichtbaar

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Draag heldere kleuren en reflecterende materialen, en zet je lichten op, zeker in het donker. Een goede zichtbaarheid vermindert het risico op ongevallen aanzienlijk.


3. Weg met die telefoon of oortjes

Hou je hoofd erbij en laat de digitale afleiding achter je. Volledige aandacht is vereist tijdens het fietsen of steppen, dus berg je telefoon op en zet je muziek op pauze. Dit voorkomt niet alleen ongelukken, maar laat je ook bewust van je rit genieten. 


4. Hou obstakels en gevaren in het oog

Fiets of step met je ogen wijd open! Wees je bewust van je omgeving, let op mogelijke obstakels en potentiële gevaren op de weg, en pas je rijgedrag aan. Een moment van alertheid kan ernstige ongevallen voorkomen. Houd de weg dus nauwlettend in de gaten en vermijd (ongewenste) verrassingen. 


5. Respecteer de verkeersregels

Het naleven van verkeersregels en -borden is niet alleen een wettelijke verplichting maar ook een cruciaal aspect van veiligheid. Respecteer de regels van de weg, of je nu te voet bent of op de fiets zit. Ze zijn er niet alleen voor jouw veiligheid, maar ook voor die van anderen. 


6. Eén step = één rijder

Hoewel het misschien verleidelijk is om met zijn tweeën op een step te springen, vergroot het onevenwichtig stuurgedrag. Dat maakt het gevaarlijk en verhoogt het risico op ongelukken. 


7. Let op voor tramsporen

Fietsen en steppen langs tramrails kan uitdagend zijn. Experts adviseren om tramsporen altijd loodrecht te kruisen om vastlopen van wielen te voorkomen. Onthoud deze tip om veilig door stadsomgevingen te manoeuvreren.


8. Parkeer je fiets of step op de juiste plek

Houd orde, parkeer je fiets of step op de daarvoor voorziene parkeerplaats. Een geordende stalling zorgt niet alleen voor gemak, maar ook voor een veilige omgeving voor iedereen.


Bij Synergie zetten we in op veiligheid

We willen dat je niet alleen op een veilige manier op je werk komt, maar ook weer thuis. Volg deze tips voor een veilige en plezierige rit. 

veilig op de fiets

Andere blogposts die jou misschien interesseren

De voordelen van een vaste job via Synergie.
weetje 03 april 2024

De voordelen van een vaste job via Synergie

Als je op zoek bent naar een vaste job, kan het inschakelen van een interimkanto...

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

flexijobs 2024
nieuws 18 januari 2024

Wijzigingen flexijobs vanaf 1 januari 2024 op een rij

Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe uitbreiding van de flexi-job sectoren én z...