nieuws

Nederlands leren on-the-job? Dan moet je bij Unilin Group zijn

Leen Martens
Leen Martens24 maart 2022
UNILIN taalopleidingen anderstaligen
Om haar groeiambities in België te realiseren, zoekt Unilin Group, bekend van onder andere de Quick-Step vloeren, maar liefst 350 nieuwe collega’s. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het niet eenvoudig om personeel te vinden. Daarom is het bedrijf een resem aan initiatieven gestart om gemotiveerd talent aan te trekken. Eén van deze initiatieven is het aanbieden van taalopleidingen door een taalcoach die anderstaligen begeleidt in het bedrijf. Een initiatief waar rekruteringskantoor Synergie helemaal achter staat.

Goede communicatie op de werkvloer is zeer belangrijk. Zo wierf Unilin Group vroeger enkel kandidaten aan die de taal Nederlands machtig waren. In de eerste plaats om een veilige werkomgeving te creëren omdat alle medewerkers de afspraken en regels moeten kennen. Ook om de job goed te kunnen doen is Nederlands belangrijk. En ten slotte om zich goed te voelen op de werkvloer. Als je niet kan praten met je collega’s, is werken gewoon minder aangenaam. “Door de krapte op de arbeidsmarkt, zijn we hier vanaf gestapt. We zien dat de juiste ingesteldheid en motivatie het belangrijkste zijn. De Nederlandse taal kan je aanleren.’, zegt Steven Buysse, Talent manager bij Unilin Group.  


Het taalbad

Zodra de nieuwe medewerker opstart, krijgt deze een diepe duik in een Nederlandstalig trainingsprogramma. De eerste maanden besteedt de cursist een deel van de werktijd aan gesprekstraining en een individueel taalprogramma, afgestemd op de behoeften van de specifieke job. Naast taaltrainingen biedt Unilin Group ook een onboarding-programma voor een optimale integratie in het bedrijf. 

"Voorlopig zitten we nog in een opstartfase en evalueren we telkens hoe een opleidingstraject loopt om soms nog kleine zaken aan te passen. Het taalbad alleen al duurt rond de 70 uur. De maanden daarna zijn er wekelijkse sessies die meestal 1,5u duren. Het is heel fijn dat de training zo interactief is. Dat zorgt ervoor dat je de mensen echt leert kennen. Vertrouwen en openheid zijn cruciaal om in te kunnen spelen op de individuele behoeften. Daarnaast betrek ik de collega’s en leidinggevenden van de anderstaligen bij het taalbad. Ik moedig hen aan om enkel Nederlands te praten en pols regelmatig eens hoe het gaat. Deze combinatie is nodig om van een taalopleiding een succes te maken. ", aldus Nathalie Van Royen, Talent Development Partner. 

Een enthousiaste Ahmad vertelt: ‘Ik kom uit Syrië en spreek als moedertaal Arabisch. Ik woon sinds anderhalf jaar in Waregem en vond door de coronaperiode moeilijk werk. Ik ben in een Synergiekantoor binnengestapt en gelukkig konden ze mij toen voorstellen bij Unilin Group. Ik kreeg eerst de kans om de productie te leren kennen door een aantal dagen mee te draaien als operator op de werkvloer. Nadien werd ik, samen met vier andere anderstalige collega’s, een tweetal weken ondergedompeld in een taalbad Nederlands. De opleiding was echt heel intensief, maar ook leuk en heeft een sterke band geschept met de andere cursisten. Ik ben Synergie en Unilin Group dan ook zeer dankbaar dat ze potentieel in mij zagen en mij deze kans hebben gegeven. Ik ben door beiden ontzettend warm onthaald en goed begeleid. Ik ga alle dagen dan ook mijn uiterste best blijven doen.’ 

‘Na een opleiding van twee maanden aan de machine ben ik nu in staat om de machine volledig zelfstandig te bedienen. Ik krijg nog steeds maandelijks een opleiding Nederlands. Daarnaast volg ik nog een paar dagen per week een extra opleiding Nederlands bij het CVO omdat ik vooruit wil en wil doorgroeien. Ik communiceer volledig in het Nederlands met mijn collega’s en ik ben echt trots dat dit heel goed lukt.’ 


(Taal)opleiding centraal in rekrutering

Ook Synergie merkt dat de krapte op de arbeidsmarkt meer dan ooit aanwezig is, en dat het een uitdaging is medewerkers te vinden. ‘Daardoor kijken we, samen met onze klanten, de bedrijven en opleidingspartners, anders naar talent en geven we opleiding een centrale plaats in de rekrutering.’, geeft Jan Verbeke, CEO van Synergie Belgium aan. 

‘Binnen de groep van anderstaligen is er nog veel potentieel voor de arbeidsmarkt. We willen onze klanten dan ook sensibiliseren om een voorbeeld te nemen aan Unilin Group. Door ook anderstaligen aan te trekken en hen een kans te geven op de werkvloer, en na te denken over een integratieplan. Enkel op die manier krijgen we de vacatures in de toekomst ingevuld en werken we aan een duurzame tewerkstelling.’ 

Meer weten?

Neem contact op met een Synergie kantoor in je buurt. 

Andere blogposts die jou misschien interesseren

tips 09 mei 2022

Waarom is een job via een uitzendkantoor interessant voor pasafgestudeerden?

Op zoek gaan naar je eerste job is niet altijd eenvoudig. Je ontbreekt werkervar...

weetje 06 januari 2022

Wettelijke feestdagen België 2022

België kent 10 officiële wettelijke feestdagen. Benieuwd wanneer je dit jaar een...

tips 10 december 2021

Tips voor werken in de kou

De wintermaanden komen er weer aan. Metsers, bouwvakkers, grondwerkers, wegenwer...