Synergie | Tips om met hitte in de bouw om te gaan
tips

Tips om met hitte in de bouw om te gaan

Virginie Delens
Virginie Delens02 augustus 2021
Werken met hitte in de bouw
Momenteel stuwen de temperaturen het kwik in de thermometer naar ongekende hoogten. Het is dan ook niet eenvoudig om de werkzaamheden op een werf vlot te laten verlopen. Wat kan je doen om deze hittegolf zo goed mogelijk te doorstaan? We zoomen in op enkele essentiële reflexen.

   

1. Mijd de zon op de warmste uren van de dag

Het wordt sterk aangeraden om je werktijd aan de weersomstandigheden aan te passen. Blijf in de schaduw tussen 11 en 15 uur. Probeer dan bijvoorbeeld je lunchpauze te houden. Word je lunchpauze zo iets te lang? Misschien kan je wel vroeger beginnen werken om voldoende uren te presteren.
Bovendien wordt aanbevolen fysiek belastende taken vóór of na die uren uit te voeren. 


2. Drink en eet voldoende

Eet fruit en groenten, zoals: watermeloen, komkommer en tomaat. Ze bevatten veel water en bevorderen zo je hydratatie. Drink ook veel water. Liever dan alcohol, koffie en frisdranken. Die zijn immers vochtafdrijvend en drogen je eerder uit. Drink regelmatig en wacht niet tot je dorst krijgt. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Drink niet alleen ijskoude dranken maar wissel gekoelde dranken af met drankjes op kamertemperatuur.


3. Draag een veiligheidshelm

Een andere tip om van de zon te genieten en het hoofd koel te houden: draag een veiligheidshelm. Die beschermt je niet alleen tegen vallende voorwerpen, vlammen of elektrische schokken. Hij biedt ook doeltreffende bescherming tegen de zon en de hitte, vooral als je kaal bent. 


4. Bedek je hele lichaam

Het is gevaarlijk om in ontbloot bovenlijf te werken: je kan een zonneslag of zonnebrand oplopen. Bovendien kan je makkelijker gekwetst raken. Kledij is de beste manier om je tegen uv-stralen te beschermen. Kleren beschermen je nóg beter tegen de zon dan zonnecrème. 

Draag ruimzittende kleding, zodat transpiratievocht kan worden afgevoerd. Lichte kleuren stimuleren trouwens de verdamping. Uiteraard blijft het dragen van een helm, veiligheidsschoenen en ander beschermingsmateriaal verplicht. Met andere woorden: aan de veiligheidsvoorschriften verandert niets, ook niet als de zon schijnt. Veiligheid voor alles! 


5. Vergeet je niet in te smeren 

Er wordt aangeraden om minstens om de twee uur een nieuwe laag zonnecrème aan te brengen. Kies voor een crème met een hoge beschermingsfactor. Vergeet je niet in te smeren nadat je de handen waste. En gebruik geen zonnecrème van vorig jaar, want cosmeticaproducten hebben een vervaldatum. De meeste crèmes bieden 12 maanden bescherming, maar dat kan variëren.We wensen je een prachtige zomer!

­

Andere blogposts die jou misschien interesseren

aan het woord 06 oktober 2021

Sophie Deckers, HR bij HTMS NV

Sophie Deckers werkt al jaren als HR en Administration medewerker bij HTMS Nv, e...

nieuws 06 oktober 2021

Logistics Days: 1341 jobs bij Synergie in de logistiek. Logistieke sector blijkt sector met toekomst.

De arbeidsmarkt is oververhit en er heerst momenteel een onbalans tussen het aan...

tips 30 juli 2021

Hitte op het werk: tips om ermee om te gaan

Het is weer bloedheet: periodes waar we in de zomer niet echt naar uitkijken als...