aan het woord

Biocartis in Mechelen groeit en zoekt meer dan 70 operatoren

Leen Martens14 juli 2021
Biocartis operator
We praten met Filip, al 5 jaar Production Support Engineer bij Biocartis. Hij staat dicht bij de operatoren en kan als geen ander vertellen wat de job als operator en werken bij Biocartis inhoudt.

Wat doet Biocartis precies? 

Biocartis maakt innovatieve producten voor moleculaire diagnostiek binnen het domein van kanker en infectieziekten. Idylla™, een moleculair diagnoseplatform, is het belangrijkste product. Dit is een volledig geautomatiseerd en uiterst gebruiksvriendelijk mini-labo waarin een Idylla™ test-cartridge met een staal van bijvoorbeeld tumorweefsel of bloedplasma geplaatst wordt. Na gemiddeld 2,5 uur zijn de resultaten al gekend. Bij traditionele testmethodes kan dit dagen tot zelfs weken duren. 
Biocartis heeft tests voor melanoom, darm-, en longkanker in het aanbod. Verder hebben we ook een test voor SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) en voor sepsis (een extreme ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie).
Zo’n moleculaire diagnosetest levert de arts de nodige informatie om de beste therapiebeslissing te nemen, zodat de patiënt snel de meest efficiënte therapie krijgt. Idylla™ tests maken vandaag wereldwijd het verschil in snelheid, gebruiksgemak en precisie. Biocartis bestaat sinds 2007 en we zijn ondertussen actief in meer dan 70 landen.


Hoeveel operatoren werken er momenteel bij Biocartis? 

Op de twee productielijnen samen werken 120 operatoren. De zes ploegen bestaan gemiddeld uit 20 operatoren. Maar we groeien snel, daarom zoeken we dringend extra mensen.


Werken als operator bij Biocartis is precisiewerk. Wat betekent dat? 

Je werkt met kleine onderdelen, deels met je handen, en ook deels met een pincet. Het is heel secuur werk. Je kan het vergelijken met bijvoorbeeld schoolboeken plastificeren: goed uitsnijden en dan zonder bubbels rond de boeken kleven. Het moet ‘first time fix’ zijn en accuraat. Hierin is continue opvolging en ondersteuning.


Hoe ziet een shift van een operator eruit? 

Een half uur voor je shift begint, ben je aanwezig om te kunnen starten in de clean room. Dat is een werkomgeving die heel zuiver is gemaakt om besmetting te voorkomen. De shift supervisor geeft een aantal mededelingen zoals de taakverdeling. We overleggen dan ook met de vorige ploeg. Wat is er veranderd sinds de vorige shift? Zijn er issues met bepaalde machines? Tot waar is de vorige ploeg geraakt met de productie van een lot cartridges? Enzovoort.


Heb je ook pauze? 

Natuurlijk! Je werkt in blokken van twee uren met telkens een pauze van 20 minuten, dan een pauze van 40 minuten en dan terug 20 minuten. Dus vier blokken in totaal. Zo kan je voldoende rusten om er dan weer aandachtig tegenaan te gaan.


Werk je altijd aan dezelfde machine?

Je kan soms afwisselen van machine en ook afwisselen in arbeid: staand en zittend. Aan sommige machines moet je meer nadenken dan aan andere. Idealiter kan je als operator aan elke machine ingezet worden. We bespreken dit in het team.


Krijg je opleidingen? 

Operatoren worden steeds bijgetraind aan nieuwe machines zodat je regelmatig eens kan wisselen. Trainen betekent eerst meevolgen, dan ‘doen’ met supervisie, dan alleen doen met de begeleidende operator die aan het volgende station staat.


Zijn er ook doorgroeimogelijkheden? 

Jazeker. Allereerst zijn er twee niveaus van operatoren. Daarna kan je ‘cluster owner’ worden van een aantal machines. Je stroomt door van uitvoerende taken naar meer expertise. Zo kan je daarna ook evolueren om trainingen te geven aan collega’s en gericht overleg te voeren over de shift met de supervisors. Doorgroeien doe je volgens je competenties, het is niet noodzakelijk leeftijdsgebonden of op basis van anciënniteit.


Hoe zit het met de teamspirit? 

Die zit zeer goed! Om enkele voorbeelden te geven: elke donderdag bestellen we samen iets lekkers om te eten en vier keer per jaar doen we ook samen een toffe activiteit. Hiervoor krijgen we ook veel ideeën uit de teams zelf!


Wat vind jij belangrijk aan je job? 

Ik hou ervan om mensen te helpen, en ik waardeer ook het innovatieve in de job. We werken echt met de nieuwste technologieën. Het bedrijf is ook in volle groei. Je kan dus steeds nieuwe dingen doen. Daarnaast werk ik zelf ook veel met de microscoop. Dat is secuur werk en dat vind ik aangenaam. 

Verder vind ik het sociale contact met de engineers en operatoren tijdens de lunch super. Je werkt echt in een familiale sfeer. Ook de verbinding en contacten tussen de nacht- en dagploeg vind ik prettig, zo bouw je een hecht team.


Hoe maak jij het verschil in je job? 

Tests voor kanker of COVID-19 maken werkt zeer motiverend omdat het zo dichtbij is en het geeft voldoening om te weten dat waar ik aan meegewerkt heb, ergens in een ziekenhuis voor iemand betekent: "We hebben snel de testresultaten gekregen, en we gaan dus zo de behandeling kunnen opstarten.” Je hebt het gevoel dat je echt bijdraagt aan de samenleving.


Wil je nog iets toevoegen? 

Als dynamisch bedrijf in een snelgroeiende sector verwelkomen we graag talent aan boord om samen ons verhaal verder uit te bouwen. Biocartis biedt een boeiende en uitdagende werkomgeving waar hard werken en plezier hand in hand gaan. Ik nodig dus iedereen uit om zeker te solliciteren!



Heb je ook interesse in een job als operator bij Biocartis?

Ontdek de vacatures en solliciteer meteen!  

Andere blogposts die jou misschien interesseren

De voordelen van een vaste job via Synergie.
weetje 03 april 2024

De voordelen van een vaste job via Synergie

Als je op zoek bent naar een vaste job, kan het inschakelen van een interimkanto...

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...