aan het woord

Arteveldehogeschool en Synergie uitzendkantoor: praktijkvoorbeeld van succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfswereld

Leen Martens21 mei 2021
Killian en matthias
Theorie en praktijk zijn bij de 3-jarige Bacheloropleiding Sociaal Werk met afstudeerrichting Personeelswerk aan Arteveldehogeschool onafscheidelijk. Al vanaf de start van de opleiding leren de studenten de praktijk kennen op de werkplek zelf. In het eerste jaar doen de studenten een eerste praktijkervaring op in de vorm van een stage binnen rekrutering en selectie. Waar beter starten dan bij een interimkantoor, en in dit geval bij Synergie?

Win-win voor studenten, Arteveldehogeschool en Synergie

“We willen met deze stages de studenten zin doen krijgen om aan de slag te gaan in een tamelijk commerciële werkomgeving. Ze hebben alle juridische informatie en opleidingen gekregen, maar in zo’n stage kunnen ze toch echt de theorie herkennen in de praktijk. Ook willen we steeds een maatschappelijke component toevoegen.’ zegt Jo Lefevere, teamleader HRM bij Arteveldehogeschool.

“In coronatijden was het een hele uitdaging om de juiste uitzendpartner te vinden, maar door de goede contacten met oud-studenten, kwam Arteveldehogeschool bij Matthias De Boeck, Senior Branch Manager bij Synergie terecht. Het was meteen een match. We hebben het programma wel iets moeten aanpassen door de coronamaatregelen. Zo hebben de studenten deels op kantoor en deels van thuis gewerkt.”

“Als oud-student begreep ik de noden van de studenten en de kracht van de samenwerking. Ik heb meteen een op maat programma uitgewerkt. 12 studenten hebben 10 dagen in 11 Synergie-kantoren in regio Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen meegedraaid. We stonden ervan versteld hoe snel ze eigenlijk mee zijn. Het voelt enorm goed om de studenten te zien groeien en goesting te zien krijgen voor de gevarieerde job van uitzendconsulent. Daarnaast is een eerste positieve werkervaring ook een mooie referentie en draagt het bij tot de employer branding van Synergie.”, aldus Matthias De Boeck (foto rechts).


Studenten aan het woord

Kilian De Beule (foto links) liep stage bij Synergie Gent in de divisie Careers, gespecialiseerd in rekrutering van bedienden. Hij vertelt: “Ik heb heel wat gevarieerde opdrachten gekregen. Dit ging van het zoeken naar geschikte kandidaten voor een functie tot het voeren van screeningsgesprekken. Hier heb ik veel van geleerd, zoals het kritisch doorvragen om een beter zicht te krijgen in het profiel van een persoon. Vaak vernam ik zaken die ik in verband kon brengen met de theorie rond rekrutering en selectie van tijdens de les. Zo heb ik enkele vacatures wat hipper en aantrekkelijker moeten maken en de leerstof hierop toegepast. Ik had niet verwacht dat ik op deze manier zo snel verbanden zou kunnen leggen tussen de leerstof en de praktijk.”

Marthe De Preester, volgde haar stage bij Synergie Gent Inhouse bij Katoen Natie. Zij vult aan: “Deze stage heeft mijn beeld op interimkantoren heel erg veranderd. Waar ik in het begin dacht dat dit enkel mensen opbellen was en jobs voorstellen aan sollicitanten, weet ik nu dat er hier zoveel meer achter zit. Daarnaast heb ik de competentie ontwikkeld om professioneel te telefoneren en geen schrik te hebben om mensen op te bellen.” 


Stage kadert in contextueel leerprogramma

“Het nieuwe programma Personeelswerk (HRM) zet heel sterk in op leren in context, waardoor studenten elk semester ofwel een HR-stage ofwel een HRM-lab krijgen voortbouwend op de inhouden van dat specifiek semester. In het eerste semester hebben ze naast inleidende en algemene vakken zoals bedrijfspsychologie, arbeidssociologie en recht ook al arbeidsrecht en selectie en rekrutering. Ze komen dus niet onbeslagen op het ijs. Toch is het niet evident om de brug te slaan tussen hun voorkennis en de toepassing ervan in de praktijk. In die zin is een onderdompeling in de praktijk van cruciaal belang om het geleerde stap voor stap toe te passen. Na vier semesters of twee jaar hebben ze de basis vast en komt het thema van duurzaam HRM sterk naar voor en kijken studenten uit naar een grote stage waarbij ze voorbereid zijn om zich te specialiseren in een specifiek domein en van daaruit een HR-project aan te pakken.”, zegt Jo. 

Matthias vult aan: “De stage kadert binnen rekruteren en selectie maar we hebben ze het volledige proces van het interim-gebeuren proberen meegeven: het belang van een goede jobomschrijving, vacatureteksten nakijken, aanpassen en zelf schrijven, kennis van de verschillende instroomkanalen, het belang van een goede screening en het volgen van selectiegesprekken, rekruteren van studenten, het regelen van documenten en kledij voor de opstart van uitzendkrachten, telefonische opvolging, enzovoort. Het was extra boeiend doordat de studenten terechtkwamen in onze verschillende divisies: Construct, Careers, Interim, Large Accounts en ze dus echt ervaren hebben hoe divers het vak rekrutering en selectie kan zijn.”


Samenwerking voor lange termijn

“Arteveldehogeschool en ook de studenten zijn zeer enthousiast over deze samenwerking en hopen dat we deze stages met Synergie kunnen herhalen in het volgende academiejaar. Daarnaast kijken we ook uit naar andere samenwerkingsmogelijkheden met Synergie voor de komende jaren.” aldus Jo.

“Synergie gelooft in praktijkervaring en wil het stageprogramma ook in de langere termijn blijven steunen. Het stageprogramma was nog niet zo strak omschreven aangezien het allemaal zeer snel moest gaan, maar naar volgend jaar toe is het de bedoeling dat er een duidelijk leerplan volgt. Ook wij willen een bijdrage leveren aan de werknemers van morgen en zien dit als een positief sociaal engagement.”, sluit Matthias af.


Over Synergie Belgium

Synergie Belgium, dat zijn 400 collega’s in meer dan 70 kantoren en inhouse teams bij bedrijven. Vier gespecialiseerde afdelingen - Interim, Careers, Construct en S&you. Allemaal gericht op één doel: de juiste persoon op de juiste werkplek en dat voor zowel interimwerk als in vast dienstverband. Synergie helpt werknemers en werkgevers groeien. In België, al meer dan 20 jaar.

Over Arteveldehogeschool

Arteveldehogeschool telt ruim 1500 medewerkers en 15 000 studenten, verspreid over 5 expertisenetwerken, waaronder Mens en Samenleving met onder meer de HRM-bacheloropleiding ondergebracht onder Sociaal Werk. Arteveldehogescholen bevinden zich in 12 buurten in Gent, waardoor ze echt deel uitmaken van de stad en ook uitreiken naar organisaties uit de buurt om samen te werken. De hogeschool wil impact hebben op mens en samenleving via onderwijs- of onderzoeksactiviteiten op maat van de doelgroep.

  

Andere blogposts die jou misschien interesseren

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

flexijobs 2024
nieuws 18 januari 2024

Wijzigingen flexijobs vanaf 1 januari 2024 op een rij

Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe uitbreiding van de flexi-job sectoren én z...