tips

Van interim naar vast contract in 7 stappen

Leen Martens18 augustus 2020
Job in magazijn
Als je een bepaalde job wil – zeker als starter – moet je die vaak eerst op interimbasis doen. Weet je dat interimwerk ook voordelen heeft? Je hebt veel afwisseling en het is een goede manier om uit te zoeken in welk soort job en in welke omgeving je graag werkt. Daarnaast biedt interimarbeid ook mogelijkheden op een vast contract. Hier enkele tips over hoe je dat dan best aanpakt.

1. Vraag naar je mogelijkheden

Je kan tijdens je sollicitatie altijd al even polsen of er een mogelijkheid bestaat op een vast contract. Bespreek dit op voorhand even met je uitzendconsulent. Zij/hij heeft een heel goed inzicht in het bedrijf en de mogelijkheden die ze bieden. Bovendien kennen ze jou als kandidaat en kunnen ze een goede aanbeveling geven.

2. Werk als een vaste medewerker

Beschouw jezelf niet als een tijdelijke werknemer, maar als een deel van het team. Je werd aangenomen omdat ze op zoek waren naar je vaardigheden en het bedrijf potentieel in je zag. Nu heb je de kans om je talenten te uiten. Als je jezelf al deel van het bedrijf voelt, maakt dat een groot verschil. Geef jezelf dus voor de volle 100%.

3. Wees flexibel

Flexibiliteit wordt een steeds belangrijkere eigenschap in heel wat jobs, niet enkel bij interim. Daarom is het interessant om je als tijdelijke werknemer ook zo flexibel mogelijk op te stellen. Zowel flexibiliteit naar tijd toe, als naar werkinhoud. Zo toon je je enthousiasme en toewijding.

4. Durf initiatief nemen

Wanneer je klaar bent met een taak en niet meteen iets anders voorhanden hebt, check dan even of je je collega’s of leidinggevende kan verder helpen. Denk proactief mee met het bedrijf en geef suggesties of ideeën over hoe iets efficiënter of sneller kan verlopen. Als je op die manier oprechte interesse in de job en het bedrijf toont, maak je jezelf waardevol voor het bedrijf en je collega’s.

5. Bouw relaties op met je collega’s

Leer je collega’s zo snel mogelijk kennen door tijdens de lunch of andere pauzes contact te leggen. Hou een goede band, help ze waar nodig en zorg mee voor een positieve werksfeer.

6. Vragen stellen en leren

Toon aan je werkgever dat je leergierig bent en dat je ook snel bijleert. Stel gerust vragen wanneer er iets niet duidelijk is, zodat je de taak op de juiste manier volbrengt. Zo vermijd je dat je het op de verkeerde manier aanpakt doordat je de vraag niet durfde te stellen.

7. Pas je aan

Vraag na welke informele of formele regels er gelden op het vlak van bijvoorbeeld kledij en gedrag. Schenk aandacht aan hoe je er uitziet en hoe je je gedraagt. Wanneer je binnen de bedrijfscultuur past, heb je meer kans op een toekomst in het bedrijf. Maar blijf natuurlijk ook jezelf.


Wijs een interimjob niet zomaar af

“Op het eerste gezicht biedt uitzendarbeid werknemers minder zekerheid, daarom kunnen we niet alle kandidaten overtuigen. Maar als je het goed aanpakt, kan een interimcontract wel degelijk een goede opstap zijn naar vast werk”, vertelt Valérie Poulin, Account Development Manager bij Synergie. 

“Veel bedrijven doen beroep op uitzendarbeid. Vaak doen ze dit om een piek in werk op te vangen. We merken echter dat klanten meer en meer uitzendkrachten na een positieve inwerkperiode een vast contract aanbieden. Bedrijven zien wie de uitzendkrachten zijn met de juiste competenties en attitude, en geven diegenen dan de kans op een vaste aanwerving. “

Andere blogposts die jou misschien interesseren

De voordelen van een vaste job via Synergie.
weetje 03 april 2024

De voordelen van een vaste job via Synergie

Als je op zoek bent naar een vaste job, kan het inschakelen van een interimkanto...

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...