tips

Complimenten geven, hoe doe je het?

Silke Rondas01 maart 2023
Complimentendag kaartje
Complimenten. Of je ze nu geeft of krijgt. Ze doen je simpelweg goed. Zo’n welgemeende pluim motiveert en boost je zelfvertrouwen. Ook op de werkvloer hebben complimenten een positief effect: ze verhogen het werkplezier, bevorderen de collegialiteit én verhogen de prestaties.

Volgens een onderzoek van het Europees Sociaal Fonds is ‘waardering’ de grootste vereiste op het werk. Maar liefst 95% van de Belgen vindt dit belangrijk.

Toch zijn wij Belgen niet zo royaal met het geven van positieve feedback. En weten we vaak niet hoe. 

Complimenten geven, hoe pak je het aan? Hier enkele tips.

 

Wat is een complimentje geven? 

Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Een schouderklopje in de vorm van woorden. Oprecht, persoonlijk en gemeend. Je spreekt je waardering uit over bepaalde kwaliteiten, een werkprestatie, gedrag, houding enzovoort. 


Hoe geef je een goed compliment? 

  • Meen het

Deel alleen een schouderklopje uit als je het ook echt meent en de persoon in kwestie het echt verdient. Immers, anderen hebben het snel genoeg door als je het niet oprecht meent. En dan val je meteen door de mand. 

  • Wees persoonlijk en enthousiast

Geef je complimenten bij voorkeur in de ik-vorm. Dat maakt het wel zo persoonlijk én formuleer wat je wilt zeggen positief. Doe het met een blij gezicht plus enthousiasme in je stem. Dan straal je oprechte waardering uit.

  • Geef complimenten die ertoe doen

Wees specifiek als je een compliment geeft. Onderbouw het eventueel met een voorbeeld. Focus je complimenten op (persoonlijke) verwezenlijkingen of realisaties: een project dat tot een goed einde werd gebracht, een interessant idee, een originele oplossing voor een probleem, … Complimentjes over iemand zijn/haar kledingstijl, uiterlijk, ... kunnen natuurlijk ook.

  • Geef complimentjes face-to-face

Oké, dit lukt misschien niet altijd. Maar het maakt het wel zo persoonlijk, heeft meer impact en werkt doorgaans veel motiverender dan wanneer je per mail, sms-bericht of Whatsapp een pluim geeft. 


Maak van complimenten geven je tweede natuur

Af en toe een beetje positieve aandacht geven doet ook jezelf goed. Je verandert in een complimenteuze persoonlijkheid die de goede eigenschappen van anderen herkent. Maak van motiveren en waarderen je levensstijl. Daardoor oogst je zelf ook meer waardering, respect én succes. 

Veel succes met het geven van je volgende compliment!

Bron: o.a. Sonneveltopleidingen

Andere blogposts die jou misschien interesseren

De voordelen van een vaste job via Synergie.
weetje 03 april 2024

De voordelen van een vaste job via Synergie

Als je op zoek bent naar een vaste job, kan het inschakelen van een interimkanto...

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...