tips

Op vakantie? 6 tips om volledig te deconnecteren van je werk

Leen Martens04 juli 2022
Tips deconnecteren werk
Je hebt hard gewerkt en je zeer verdiende vakantie komt in zicht. Een heerlijk vooruitzicht! Om je volledig te kunnen ontspannen, moet je je werk even helemaal kunnen vergeten en loslaten. Maar hoe doe je dat? Lees onze tips en vertrek relaxed op vakantie.

1. Breng je collega’s (ruim) op tijd op de hoogte

Geef je vakantie ruim op tijd aan. Zorg ervoor dat je leidinggevende, collega's en klanten weten wanneer je weg gaat en weer terug bent. Het is prettig dat ze er op tijd rekening mee kunnen houden. Bespreek de werkoverdracht ook al de week voor je op vakantie gaat en niet pas de laatste dag.

2. Bellen en mailen vanuit je hangmat of liever niet? 

Om écht rustig op vakantie te kunnen gaan is het belangrijk dat je niet lastig gevallen wordt met telefoontjes, berichten of mailtjes van je werk. Geef aan dat jouw werktelefoon in de periode niet bereikbaar is. Kun je niet helemaal onbereikbaar zijn? Maak dan duidelijke afspraken met je collega’s en klanten over wanneer ze je eventueel wel kunnen storen of wanneer je je mail checkt. 

3. Zet je out-of-office aan en pas je voicemail aan

Het afwezigheidsbericht op je mail of je voicemail zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van je afwezigheid. Belangrijk is dat je duidelijk aangeeft dat je met vakantie bent, wanneer je weer terug bent en wie van je collega’s (inclusief contactgegevens) jouw werkzaamheden overneemt. 

Laat op de eerste werkdag je out-of-office nog een dagje aan staan. Zo kan je rustig beginnen met het bijwerken van je mail.

4. Zet meldingen op je smartphone uit

Niemand zit tijdens een vakantieperiode te wachten op werkgerelateerde mails en chatberichten. Daarom is het een goed idee om de apps tijdelijk te verwijderen of de meldingen uit te schakelen. Probeer in het algemeen een beetje afstand te nemen van je smartphone: op die manier krijgt je brein meer rust en dat is bevorderlijk voor je vakantie.

5. Neem voldoende vakantie

Een aantal dagen ertussenuit doet goed, maar doorgaans heb je twee tot drie weken vakantie nodig om er helemaal uit te zijn. Die tijd is nodig om jezelf mentaal en fysiek los te koppelen van je werk en alle kopzorgen die daarmee gepaard kunnen gaan. In plaats van je verlofdagen te spreiden, kan je er dus ook voor kiezen om één langere vakantieperiode in te plannen.

6. Haal zoveel mogelijk uit je vakantie

En wat dat dan precies betekent, bepaal je helemaal zelf! Wil je een reis maken? Een resem boeken lezen? Uitgebreid koken, tuinieren of juist lekker niksen? Om de dingen te doen die je graag doet, kan je aan het begin van je verlof eventueel oplijsten hoe je de vakantie voor ogen ziet. Door het concreter te maken en het ergens te noteren, is de kans groter dat je het deze keer wél doet, en er zo een geslaagde vakantie van maakt. Maar pas ook op met te lange to do-lijstjes, want dan staat er aan het einde van je vakantie wellicht een teleurstelling te wachten omdat je niet alles hebt kunnen afvinken. 

We wensen je alvast een rustgevende en deugddoende vakantie! 

Zin in een nieuwe uitdaging?

Contacteer ons en vind een nieuwe job tijdens de vakantieperiode. 

Andere blogposts die jou misschien interesseren

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....

ik ben uitzendkracht
nieuws 27 november 2023

Veilig werken als uitzendkracht: nieuwe website van Preventie en Interim

Heb je vragen over de veiligheid en gezondheid op je werkplek, over wat je uitze...

carrefour flexijob
aan het woord 20 september 2023

Flexijobs bij Carrefour Market: een succesformule

In de dynamische wereld van supermarkten, waarin flexibiliteit, betrouwbaarheid ...