Synergie | Logistics Days: 1341 jobs bij Synergie in de logistiek. Logistieke sector blijkt sector met toekomst.
nieuws

Logistics Days: 1341 jobs bij Synergie in de logistiek. Logistieke sector blijkt sector met toekomst.

Natascha De Bock
Natascha De Bock06 oktober 2021
Synergie Logistics days
De arbeidsmarkt is oververhit en er heerst momenteel een onbalans tussen het aantal werkzoekenden en de openstaande vacatures. Dit is vooral voelbaar in de logistieke sector, die een grote groei heeft gekend tijdens de coronacrisis door de stijgende populariteit van de E-commerce. Dit in combinatie met een daling in de werkloosheid zorgt ervoor dat veel vacatures moeilijk ingevuld geraken. Ook bij uitzend- en rekruteringskantoor Synergie merkt men een toenemende vraag aan logistieke profielen, iets waar de HR-dienstverlener een antwoord op willen bieden met de Synergie Logistics Days.

De zoektocht naar logistieke profielen vormt een uitdaging voor de komende jaren

"Dagelijks zoeken onze teams naar kandidaten om te matchen met vacatures in de logistiek. Maar sommige kandidaten zijn moeilijk te bereiken omdat ze in geen enkele database geregistreerd zijn, of omdat ze niet actief op zoek zijn naar een nieuwe job. Met de Synergie Logistics Days willen we net die kandidaten te bereiken: de latent werkzoekende, maar ook mensen die niet zo gemakkelijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Kortom, iedereen die twijfelt of een job in de logistiek iets voor hem/haar is. We gaan hen een zo goed mogelijk beeld schetsen door hen in gesprek te brengen met (toekomstige) werkgevers, workshops en een VR-reachtruck simulator.", aldus Philippe De Wilder, Sales Director Synergie Belgium.
 

Kiezen voor een job in de logistiek, is kiezen voor een job met werkzekerheid

In tegenstelling tot sommige productiebedrijven die moeten vertragen ten gevolge van een grondstoffentekort, blijft de logistieke sector verder groeien. Ondanks de toenemende automatisatie, is er nog steeds een acuut gebrek aan logistieke medewerkers. Die automatisatie zal de komende jaren nog verder toenemen, wat de efficiëntie en toegevoegde waarde van de Belgische logistieke bedrijven zal bevorderen en hun concurrentiepositie verder zal versterken. Echter zal er altijd behoefte blijven aan een brede waaier van logistieke medewerkers om alles in goede banen te leiden.
 

Synergie slaat de handen in elkaar met potentiële werkgevers en opleidingscentra tijdens de war for talent

Tijdens de Synergie Logistics Days wordt de brug gevormd tussen de kandidaten en werkgevers. Kandidaten die nog niet over relevante ervaring beschikken maar die wel de juiste motivatie hebben, worden in contact gebracht met Travi, het opleidingsfonds voor de uitzendsector, en Logis, een logistieke opleidingspartner. Door in te zetten op deze combinatie wil Synergie mensen overtuigen om te kiezen voor een job binnen de logistiek.  

Enkele van onze partners aan het woord:

“De krapte op de arbeidsmarkt laat zich voelen. The war for talent woedt in alle hevigheid en we moeten heel veel inspanningen doen om de juiste mensen te vinden. Wij staan ook open voor kandidaten zonder ervaring want opleiden is volgens ons het nieuwe rekruteren. Daarnaast plannen we de komende jaren €160 miljoen aan bijkomende investeringen om onderzoek, ontwikkeling als productie verder in België te verankeren, een UNILIN-job in de logistiek is dus een future proof keuze.” - Steven Buysse, Talent Manager bij UNILIN. 

“Door de nationale en tegelijk regionale aanpak van dit project is dit voor ons een zeer interessant event. We hopen tijdens de Synergie Logistics Days te botsen op witte raven die ons team verder kunnen versterken. Als werkgever merkten we zelf ook dat de concurrentie veel groter is dan voorheen, we moeten onszelf dus ook constant blijven verbeteren om de aantrekkingskracht op potentiële werknemers te vergroten. Dit doen we door te focussen op opleidingen, flexibiliteit, doorgroeimogelijkheden en een positieve werksfeer.” – Jo Roggemans, Operations Director Belux bij Colis Privé. 

“Bakker Belgium groeit en we willen dat ook nog een tijdje blijven doen. Wat we wel onder ogen moeten zien, is dat er een schaarste heerst op de arbeidsmarkt. Als organisatie nemen we dan ook maatregelen om slimmer en meer efficiënt met het schaarse aanbod aan talent om te gaan. In deze tijden is creativiteit een troef. We geloven dat we tijdens de Logistics Days een mooie brug kunnen slaan tussen werkzoekende en onze vacatures.” – Benny Leenaerts, HR Officer bij Bakker Belgium. 

“We merken op dat er momenteel een groot tekort is aan geschikte kandidaten op de arbeidsmarkt. Ook kandidaten met de juiste attitude worden elk jaar schaarser en dus vinden wij het belangrijk dat mensen met de juiste motivatie toch een kans krijgen. De basis van het vak kunnen ze aanleren dankzij onze opleidingen zodat ze veilig en kwalitatief aan de slag kunnen gaan bij hun nieuwe werkgever. Daarom pleiten wij ook voor een aangepast rekruteringsbeleid waarbij er meer aandacht wordt geschonken aan de soft-skills van kandidaten.” - Gery Daniëls, Directeur bij Logis. 

“De arbeidsmarkt van vandaag is nog nooit zo krap geweest. Reden te meer dus om volop in te zetten op opleiding. Het schaap met 5 poten bestaat niet, onze boodschap luidt: focus vooral op de talenten en skills van mensen en investeer in korte opleidingen om kandidaten klaar te stomen voor een nieuwe job. België is, dankzij onze centrale ligging, een logistieke hub in Europa. Een troef die heel wat extra werkgelegenheid met zich meebrengt. We moeten de toekomst van de logistiek, en de werkgelegenheid die ermee gepaard gaat, veilig stellen door te blijven inzetten op opleiding en coaching en het aantrekken van nieuw talent.” - Vincent Vandenameele, Directeur bij Travi.

14 jobevents, 14 locaties, 14 data

De Synergie Logistics Days vonden plaats van 2 tot en met 30 september 2021. In totaal organiseerden we 14 jobevents in gans België. 

Interesse in een job in de logistiek?

 Ontdek onze vacatures en solliciteer meteen!

Andere blogposts die jou misschien interesseren

weetje 06 januari 2022

Wettelijke feestdagen België 2022

België kent 10 officiële wettelijke feestdagen. Benieuwd wanneer je dit jaar een...

tips 10 december 2021

Tips voor werken in de kou

De wintermaanden komen er weer aan. Metsers, bouwvakkers, grondwerkers, wegenwer...

aan het woord 06 oktober 2021

Sophie Deckers, HR bij HTMS NV

Sophie Deckers werkt al jaren als HR en Administration medewerker bij HTMS Nv, e...