Synergie | Tips voor werken in de kou
tips

Tips voor werken in de kou

Leen Martens
Leen Martens08 februari 2021
Werken in de kou
De winter is in het land! Voor sommigen een mooi schouwspel voor anderen, die heel de dag in de kou moeten werken, geen lachertje. Met deze tips houd je je volledig warm. Zelfs als je buiten moet werken!

1. Kleed je in laagjes

Trek beter verschillende kledingstukken boven elkaar dan één dikke trui. De verschillende lagen isoleren je eigen lichaamswarmte heel wat beter dan 1 warm kledingstuk. Begin met thermische kleding, vervolgens een T-shirt, een trui en als dat nog niet warm genoeg is een jas of fleecevest. Krijg je het in de loop van de dag wat warmer, dan gaat het bovenste laagje gewoon uit. 


2. Bedek alle ‘uiteinden’ van je lichaam

Wist je dat je de meeste lichaamswarmte verliest via je hoofd? Een muts of ander hoofddeksel is dan ook geen overbodige luxe. Je handen en voeten krijgen het met koude temperaturen ook zwaar te verduren. Draag altijd 2 paar sokken. Een licht thermisch paar met daarover een dikke wollen versie doen de truc. Ben je in de mogelijkheid om handschoenen te dragen? Ga dan voor dunne isolerende exemplaren die je precisiewerk niet hinderen. Nog altijd kou? Gebruik dan ‘warming packs’ voor in je handschoenen of sokken. En geniet van heerlijke warmte tot wel 8 uur lang. 


3. Hou je kleding droog

Niets is zo vervelend dan wanneer je met natte kleding moet werken in de kou. Hierdoor geraak je nog sneller verkleumd. Wil je bij alle weersomstandigheden safe zijn? Neem dan altijd wat reserve kleding mee. Zo ben je steeds voorbereid.


4. Drink je warm

Ook op een koude werkplek is voldoende drinken de boodschap. Ga voor warme dranken zoals koffie, thee, chocolademelk of soep (met balletjes) voor tijdens de pauze. Voorzie tijdens je pauzes een portie warmte, dan kan je er daarna weer helemaal tegenaan!


Andere tips om het je zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Wissel taken op een koude plek af met taken op een warme plek.
  • Kort de periode van werken in de kou in of stel ze uit.
  • Pauzeer regelmatig in een warme ruimte. 
  • Sla gereedschap warm op, zodat het niet te koud aanvoelt bij gebruik.

Andere blogposts die jou misschien interesseren

aan het woord 14 juli 2021

Biocartis in Mechelen groeit en zoekt meer dan 70 operatoren

We praten met Filip, al 5 jaar Production Support Engineer bij Biocartis. Hij st...

weetje 07 juli 2021

Het is weer bouwverlof!

Duizenden Belgen houden drie weken lang vakantie. Wanneer die bouwvakantie begin...

nieuws 28 juni 2021

Student en op zoek naar vakantie- of weekendwerk?

Goed nieuws! Je uren van het derde kwartaal (juli-september) 2021 tellen niet me...